Een wonderSCHOON Oirschot Winterparadijs: de eerste stap naar een ‘afvalloos’ evenement

Drie weken Winterparadijs vol van schaatsen en gezelligheid levert veel vertier, maar ook veel afval op. De gemeente Oirschot heeft de daarom de handen ineengeslagen met de organisatie van het Winterparadijs en afvalinzamelaar Baetsen. We onderzoeken of het Winterparadijs ‘afvalloos’ kan worden. Hierbij is het de bedoeling zo min mogelijk afval te creëren en het afval wat toch ontstaat, gescheiden in te zamelen. Gescheiden afval kan immers weer als grondstof worden gebruikt. Bij de 11de editie van het Winterparadijs nemen we de eerste stappen naar een ‘afvalloos’ evenement.

Afval scheiden

Onder de slogan WonderSCHOON Oirschot Winterparadijs scheiden we plastic afval. Bezoekers kunnen hun plastic bekers, flesjes en andere plastic verpakkingsmaterialen kwijt in de opvallende, PET-fles vormige containers. Voor restafval is daardoor nog maar een kleine container nodig. Achter de schermen zamelt de organisatie ook papier, wit glas en bont glas netjes gescheiden in.

Slim inkopen

Ook is er door de organisatie kritisch gekeken naar de inkoop. Zo zijn er voor het eerst ook grote drank-draag-trays van hard plastic, die we dus keer op keer kunnen gebruiken (in tegenstelling tot de kartonnen variant). Afvalinzamelaar Baetsen heeft actief meegedacht over de juiste opzet en stelt verschillende faciliteiten beschikbaar om dit mogelijk te maken. Samen houden we het Winterparadijs aangenaam schoon en opgeruimd!

Categorieën : Nieuws