Hele week schoolschaatsen bij het Winterparadijs

Gedurende de eerste week dat de ijsbaan op de Markt staat, zal deze overdag gebruikt worden door de basisscholen. Een hele uitdaging voor de organisatie, want verdeeld over vijf dagen komen er zo’n 1200 kinderen voorbij. Maandag 19 december om 9.00 uur ’s ochtends trapt KC de Linde deze week vol winterpret af.

Door Rudi Muller in Oirschots Weekjournaal

Wie we zeker tegen gaan komen op de schaatsbaan is sportcoach Corné Boot. Door het jaar heen probeert hij zoveel mogelijk mensen in Oirschot in beweging te krijgen. Hij vertelt: “Vanwege allerlei andere activiteiten heb ik veel contact met de scholen, waardoor ik dus ook eenvoudig inzichtelijk kan maken hoe groot de groepen zijn, wanneer normaal gesproken de gymlessen plaatsvinden en of er andere zaken gepland staan in deze week. Wanneer ik dat overzicht heb, begin ik met het maken van een rooster waarop alle klassen van alle scholen in Oirschot, Spoordonk en de Beerzen een plek krijgen.” Daarbij houdt Corné rekening met de veiligheid, niet teveel kinderen tegelijk op het ijs en zorgt hij dat het qua leeftijd op elkaar aansluit. “Dat is niet alleen gezelliger, maar zorgt er ook voor dat de kleintjes niet omver worden geschaatst door de kinderen uit groep acht”, lacht hij. Over veiligheid gesproken; Corné wordt bijgestaan door de juffen en meesters van de verschillende klassen en bovendien verleent EHBO Vereniging Oirschot haar medewerking tijdens het evenement. Celestine van Loon, vanaf het eerste uur betrokken bij het Winterparadijs: “Op het gladde ijs wil er natuurlijk weleens iemand een smakker maken dus is het fijn om te weten dat er professionals aanwezig zijn om een helpende hand te bieden.” Ze vervolgt: “Persoonlijk vind ik die eerste week het leukst! De kinderen halen geen rottigheid uit en zijn super enthousiast. Het is een feestje, elk kind uit Oirschot krijgt op deze manier de kans om een keer te gaan schaatsen.” Corné haakt in: “Het heeft natuurlijk twee jaar stilgelegen, dus zijn de kinderen van groep vijf nu voor het eerst aan de beurt terwijl ze dat eigenlijk in groep drie al waren. Hopelijk krijgen ze het snel onder de knie op deze strakke baan, zodat ze wanneer er natuurijs ligt zichzelf ook kunnen redden op een wat ruwer oppervlak.”

Kinderen mogen hun eigen schaatsen meenemen, maar wanneer ze deze niet hebben wordt dit geregeld door de organisatie. Zij helpen met het aantrekken van de schaatsen en adviseren om warme kleding te dragen, handschoenen zijn zelfs verplicht vanwege de veiligheid. Celestine: “We hebben weleens meegemaakt dat er over een handje heen werd geschaatst en geloof me, dat is niet prettig. Handschoenen aan dus!” Voor een bekertje warme chocomel en een lekker stukje peperkoek wordt gezorgd.

Sponsor

Een belangrijke rol tijdens het schoolschaatsen is weggelegd voor sponsor DPD NL. Celestine van Loon: “Zonder sponsoren is een week als deze simpelweg niet mogelijk, we zijn daarom ook super blij met hun bijdrage!” Rick Pardoel, CSIO bij de pakketbezorger, verklaart waarom het bedrijf de behoefte voelt om het Oirschots Winterparadijs te steunen: “Ons hoofdkantoor staat op Westfields, het nieuwste Oirschotse bedrijventerrein direct aan Brainport Avenue. Als werkgever zijn we graag maatschappelijk betrokken. Het is mooi om een bijdrage te leveren aan dit fantastische initiatief, waarbij een leuke activiteit wordt gefaciliteerd voor zoveel kinderen uit de omgeving. Wij kijken uit naar deze lokale schaatsbeleving en wensen alle deelnemers heel veel plezier!”

Categorieën : Nieuws