Een sfeervol verlichte Oirschotse markt, maar helaas geen gezellige schaatsbaan deze winter…

Eerder lieten we u al weten met hoeveel enthousiasme we aan de slag gingen om de komende winter een bijzondere 14e editie van het Oirschot Winterparadijs te kunnen organiseren. We zagen het als een uitdaging en we waren er bijna. Met heel veel toegezegde steun en hulp, soms uit onverwachte hoek, leek het ons ook gewoon te gaan lukken. En wat hadden we er zin in! Maar hoe graag we ook willen en hoe fijn het ook zou zijn voor onze kinderen: de laatste maatregelen van het kabinet hebben ons er helaas toe moeten besluiten om deze winter geen Oirschot Winterparadijs te organiseren. We vertellen u graag waarom we tot dit besluit zijn gekomen. En u leest wat dit betekent voor de toekomst van het Oirschot Winterparadijs.

We onderzochten meerdere scenario’s
De afgelopen 13 jaar was Oirschot in de winter ruim drie weken lang in de ban van ons niet meer weg te denken evenement. Kunnen onze kinderen straks weer lekker schaatsen op ons prachtige marktplein? En kunnen we in ons Grand Café ‘Neffe d’n Torre’ gewoon weer gezellig een drankje drinken? En genieten van schitterende optredens? Dat vroegen we in juni van dit jaar ons terecht af. En -rasoptimisten als we zijn in Oirschot-, we dachten van wel. Voortvarend gingen we aan de slag en werkten verschillende scenario’s uit. Scenario’s die recht doen aan het plezier van onze kinderen en al onze gasten. Maar die ook de veiligheid en gezondheid van de vele betrokken vrijwilligers en leveranciers waarborgen. De veiligheid, de geldende landelijke richtlijnen en de financiële consequenties waren echter alles bepalend.

We waren er bijna!
Ons doel was duidelijk: onze Oirschotse jeugd zorgeloos drie weken laten schaatsen. En ze op een gezonde manier afstand kunnen laten nemen van een bijzonder jaar. Het behoeft hopelijk geen uitleg dat de financiële haalbaarheid valt of staat met de exploitatie van ons altijd sfeervolle Grand Café ‘Neffe d’n Torre’. Dat is natuurlijk lastig binnen een 1,5-metersamenleving en met de nodige beperkingen. Maar zeker niet onmogelijk. We voerden gesprekken met leveranciers, sponsoren en de gemeente. Zij stemden ons hoopvol. Iedereen was bereid om een extra stapje te zetten en zelfs extra bij te dragen. De saamhorigheid en betrokkenheid voelde zeer warm aan. En daardoor waren er bijna! Want hoewel al snel bleek dat het openen van ons Grand Café geen reële optie was, met alle hulp zou er toch een schaatsbaan komen! En daarmee zou ons doel bereikt zijn.

En toen: nieuwe maatregelen
En toen was er die beroemde persconferentie van dinsdag 13 oktober. Het coronavirus is bezig met een overduidelijke opmars. Zodanig dat het kabinet nieuwe maatregelen trof. Als bestuur lieten we alles nog een keer passeren. Vinden we het verantwoord om onze vrijwilligers, de Oirschotse jeugd en hun ouders bloot te stellen aan alle risico’s? Laten de maatregelen het toe? Krijgen we wel een vergunning? Hoe houden we de regie als het te druk wordt? Wie is er verantwoordelijk? Wat zijn de gevolgen als het ergens misgaat? En belangrijker nog, wat als de maatregelen tijdens het evenement nog strenger worden en we het alsnog af moeten blazen? Dat zou financieel de doodsteek zijn van ons Oirschot Winterparadijs, ook voor de toekomst.

Buikpijn
U mag gerust weten dat het ons veel buikpijn gaf en dat we er slapeloze nachten van hadden. Maar in het belang van uw veiligheid en van ons allemaal, en in het belang van de toekomst van onze schitterende evenement, kunnen we niet anders dan de harde conclusie trekken: er komt helaas geen Oirschot Winterparadijs deze winter.

Hoe nu verder?
Het zal er onwennig uitzien: een sfeervol verlichte, maar lege Oirschotse markt deze winter. Laten we ons kisten? Natuurlijk niet! Het biedt ons juist de kans om tijdens de volgende winter (van vrijdag 17 december 2021 t/m zondag 9 januari 2022) een nóg geweldigere 14e editie te organiseren. Voor minder gaan we niet. We hopen u daar dan ook in blakende gezondheid te mogen ontmoeten.

Tot slot hopen we ook op uw begrip. Uiteraard kunnen we het ons voorstellen dat ons besluit aanvullende vragen bij u oproept. Mail ons in dat geval dan ook gerust.
Maar bovenal: blijf gezond, zodat we met heel Oirschot uit kunnen kijken naar een onvergetelijk Oirschot Winterparadijs in de winter van 2021-2022!

Categorieën : Nieuws